AMICA INNOVATIE: WIE?

Aangenaam, ik ben Marloes. In mijn loopbaan als innovatie-adviseur heb ik al veel innovaties de revue zien passeren. Van slim elektrisch vervoermiddel tot mobiele biovergister en van senioren-valpreventiesysteem tot slimme energie-interface. Samen ontdekte ik met de ondernemer of ‘intrapreneur’ wat er nog opgelost moest worden voordat het idee gematerialiseerd kon worden. We maakten plannen om de huidige productiefaciliteit aan te passen, kennis van materiaalkundigen in te winnen, een aantrekkelijk verdienmodel te ontwikkelen, een nieuwe zakelijke markt te benaderen of een investeerder te vinden voor de ontwikkelingskosten. 

 

Altijd werd ik warm van de persoon met zijn of haar passie voor het idee; niet altijd hadden we in ons projectbudget ruimte gereserveerd om eens goed na te denken of de innovatie ECHT PASTE BIJ HET BEDRIJF of de persoon. Juist in de technologische sector is er niet altijd plek voor merkwaarden of het idee van een ‘gewortelde’ innovatie; het lost een praktisch probleem op, waarom zou het dan moeten gaan over waarden en lange-termijn bestaansrecht? 

 

Waarom? Omdat een succesvol nieuw product wortels nodig heeft. Omdat het ‘ergens op moet slaan’ en ‘OP ZIJN PLEK MOET VALLEN’. Omdat het moet passen bij waar het bedrijf in excelleert. Moet passen bij wat de markt nodig heeft, of men zich daar al van bewust is of niet. Steeds vaker ging het bij mij kriebelen om iets te gaan doen met mijn achtergrond in merkstrategie (eerst bij de opleiding Strategic Product Design, later als brand consultant op een communicatiebureau). Niet als laklaagje achteraf, maar juist in het BEGIN van het proces. WAAROM is hierbij de kernvraag die echt niet overgeslagen mag worden. Waarom is deze innovatie nu nodig? Waarom ben juist jij degene die deze innovatie moet maken? Waarom zullen jouw klanten jou gaan zien als een pionier, iemand die op hun behoeften heeft geanticipeerd? 

 

Dat is waarom ik AMICA Innovatie oprichtte. Ik wil ondernemers, maar ook voor de trekkers van vernieuwing in allerlei organisaties, laten werken vanuit hun ‘waarom’, hun ‘SENSE OF PURPOSE’. Een beetje rechter hersenhelft toevoegen aan hun rationele, slimme, technologische oplossingen. Zodat zij trots zijn op hun producten, gebruik maken van hun unieke kerncompetenties, de verwachtingen van klanten overtreffen, gelukkig blijven met hun werk en het gevoel hebben of zij hun missie in het leven bereiken door te doen waar ze goed in zijn. 

Heb je zin om met mij te onderzoeken waarom jij of jouw organisatie op de wereld is gezet? Met mij werken betekent samen open en kwetsbaar zijn, samen ontdekken, eerlijk durven zijn omdat we allebei wetedat 

vernieuwen NIET WETEN MAAR ZOEKEN is. Neem een kijkje bij AMICA’s producten of drink een kopje koffie met mij in de prachtige Wintertuin in Baarn.

Marloes Sikkema
Eigenaar AMICA Innovatie

Marloes is innovatieconsultant, entrepreneurship expert en branded design thinker. Ze werkt op dagelijkse basis samen met directeuren van middelgrote Nederlandse bedrijven uit o.a. de industrie, ICT en bouw. De toonaangevende opleiding Strategic Product Design in Delft blijft een hoofdrol spelen in haar carrière, wat haar vormde tot voorvechter van betekenisvolle innovatie, waarbij ze het merk gebruikt als basis voor vernieuwing. Game Based Learning speelt een hoofdrol bij de verankering van merk en innovatie op de werkvloer.

Lees haar cv op: linkedin.com/in/marloessikkema